Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Εργαζόμενοι στην Καθαριότητα: H πόρτα της εξόδου. Ερώτηση προς το Δήμαρχο Νέας Ιωνίας


Εργαζόμενοι στην Καθαριότητα: H πόρτα της εξόδου.
Ερώτηση προς το Δήμαρχο Νέας Ιωνίας
Κύριε Δήμαρχε, είναι αλήθεια ότι όπου σταθείτε κι όπου βρεθείτε κατηγορείτε την ασκούμενη οικονομική και γενικότερη πολιτική του Κεντρικού Κράτους για τα περισσότερα από τα δεινά στα οποία έχει περιέλθει η κοινωνία μας, η τοπική αυτοδιοίκηση και η πόλη μας ειδικότερα. Συμφωνώ και επαυξάνω και συντάσσομαι στην κριτική σας απέναντι σε μια πολιτική που έχει φέρει τον τόπο μας σε ανθρωπιστική κρίση.
Στο δημοτικό συμβούλιο όμως της 29ης Οκτωβρίου 2013 κύριε Δήμαρχε διαπίστωσα εκ μέρους σας μία ανακολουθία λόγων και πράξεων και μία βιασύνη, που για μένα δύσκολα εξηγείται, να υιοθετήσετε αβασάνιστα μια συγκεκριμένη ερμηνεία του νόμου για τις εργατικές δίκες, που οδήγησε στην ανεργία 12 εργαζόμενους στο Δήμο μας, στον τομέα Καθαριότητας.
Βιαστήκατε να αποφασίσετε υπέρ του ότι 12 εργαζόμενοι, που μέχρι τώρα με νόμιμη δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων εργάζονται στο Δήμο μας, υπάγονται στις διατάξεις νόμου, ο οποίος επιβάλλει οι εργατικές αγωγές κατηγοριών εργαζομένων ενώπιον των Δικαστηρίων να εκδικασθούν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013. Από μόνος σας κύριε  Δήμαρχε και, ενώ το θέμα είναι νομικά αμφισβητούμενο, διαπιστώσατε ότι, αφού οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ημερομηνία εκδίκασης της αγωγής μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013, αλλά  μόνο ενάμισυ μήνα περίπου μετά, δηλαδή μέσα στο Δεκέμβριο του 2013, πρέπει εν τω μεταξύ ο Δήμος να μην δέχεται την εργασία τους και να μην τους αμείβει. Στην ουσία τους στείλατε στην ανεργία.
Ως αιτιολόγηση της απόφασής σας, κύριε Δήμαρχε, προβάλατε στην ουσία το επιχείρημα «Σκληρός νόμος, αλλά νόμος. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά».
Μάλιστα με σχετική εισήγηση της παράταξής σας, το Δημοτικό Συμβούλιο, με τη σύμπραξη της  παράταξής σας της «Ενότητας» και της συμπολιτευομένης «μείζονος» αντιπολίτευσης, «αποφάσισε» να δείξει στην ουσία το δρόμο της εξόδου στους εργαζομένους και να τους υποδείξει «ότι θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε νομικό ένδικό μέσο» (!!!), χωρίς να λαμβάνει καμία δέσμευση για τη στάση του Δήμου απέναντί τους.
Κύριε Δήμαρχε γνωρίζετε πως δεν αρέσκομαι στο να λαϊκίζω. Γνωρίζω πως υπάρχουν και θεσμοί και εξουσίες που ασκούνται συντεταγμένα.
Και γι’ αυτό γνωρίζω:
ü  Τις αποφάσεις κύριε Δήμαρχε επί νομικών ζητημάτων, δηλαδή για το αν η αγωγή των εργαζομένων έπρεπε - στην ουσία επί ποινή απόλυσής τους (!)- να εκδικασθεί ή όχι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013, τις λαμβάνει το αρμόδιο Δικαστήριο και όχι ο Δήμαρχος.
ü  Υπάρχει Σύνταγμα στη χώρα μας, υπάρχει η αρχή της διάκρισης των εξουσιών και το Σύνταγμα ορίζει ότι στα δικαστήρια και όχι στους δημάρχους επαφίεται η κρίση για το αν συντρέχει ή όχι περίπτωση παύσης της ισχύος της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων.
Άρα Δήμαρχε πού απλά θα μπορούσατε:
α) ή να αφήσετε να κριθεί το ζήτημα αυτό στο αρμόδιο Δικαστήριο, στο οποίο ήδη εκκρεμεί η συζήτηση της αγωγής το Δεκέμβριο και να μη βιασθείτε να δείξετε το μονοπάτι της ανεργίας στους εργαζομένους ή
β) εκπροσωπώντας το Δήμο να ζητήσετε εσείς νομικά να δικασθεί η υπόθεση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2013. Την ευχέρεια αυτή την έχουν και οι δύο πλευρές, δηλαδή οι εργαζόμενοι, αλλά και ο ίδιος ο Δήμος που νομίμως τον εκπροσωπείτε.
Επίσης γνωρίζω κύριε Δήμαρχε και ότι όλες οι θεσμοθετημένες εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται υπέρ αυτού.
Έτσι πέρα από τα νομικά ερείσματα κύριε Δήμαρχε, τα οποία μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα έλεγα ότι λείπουν - κάθε άλλο μάλιστα - για την πλευρά των εργαζομένων, γνωρίζω ότι η σύγχρονη κρίση έχει μπει στα σπίτια όλων μας, στα σπίτια κάθε νοικοκύρη Νεοϊωνιώτη, μια και μιλάμε για την πόλη μας. Γνωρίζω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στέκεται δίπλα στις οικογένειες των πολιτών της, δίπλα στις οικογένειες των εργαζομένων που ο Δήμος βρήκε το εργαλείο της πρόσληψής τους μέσα από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην πραγματικότητα όμως τους χρησιμοποίησε για να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του, για να προσφέρει τις αναγκαίες υπηρεσίες καθαριότητας στους πολίτες της Νέας Ιωνίας και όχι για να φανεί φιλάνθρωπος απέναντι σε αυτές τις 12 οικογένειες.
         Επίσης και γνωρίζω και πιστεύω ότι σε μια τέτοια ανθρωπιστική κρίση ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης δεν είναι η βιαστική υιοθέτηση νομικών ερμηνειών, χωρίς καν κρίση του αρμόδιου φορέα, δηλαδή των δικαστηρίων, προκειμένου να υϊοθετηθεί αβασάνιστα μια πολιτική αναλγησίας και αδικίας. Μία τέτοια άσκηση διοίκησης, εκτός του ότι έρχεται σε αντίθεση με τον επαναστατικό βερμπαλισμό σας, κύριε Δήμαρχε, είναι όχι μόνο βιαστική και αστήρικτη, ως αναρμόδια, αλλά και άδικη.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αισθάνομαι την ανάγκη να εκδηλώσω τη συμπαράστασή μου προς τους ίδιους τους εργαζομένους προσωπικά, αλλά και τις οικογένειές τους, που ενώ κατέφυγαν στο κράτος δικαίου προκειμένου να κριθεί η νομιμότητα του δίκαιου αιτήματός τους, βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στο δρόμο, απλά γιατί εσείς κύριε Δήμαρχε βιάζεστε να ερμηνεύσετε το νόμο πριν το κάνουν τα αρμόδια δικαστήρια.
Γιώργος Τσοπανίδης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΕΛΠΙΔΑ για τη Νέα Ιωνία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου