Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση Γιώργου Τσοπανίδη με τον πρόεδρο και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας









Νέα Ιωνία, 10/10/2013
Συνάντηση Γιώργου Τσοπανίδη με τον πρόεδρο και αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας
Συνάντηση με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας, Νίκο Αδαμόπουλο, και αντιπροσωπεία μελών του Δ.Σ. του σωματείου είχε την Τρίτη 8/10/2013 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ για τη Νέα Ιωνία», Γιώργος Τσοπανίδης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν τον κ. Τσοπανίδη για το θέμα που έχει προκύψει στην Υπηρεσία Καθαριότητας, αναφορικά 1. με την πειθαρχική τιμωρία οδηγού απορριμματοφόρου από το Δήμαρχο και 2. με καταγγελία του ΔΣ των εργαζομένων.
Η καταγγελία αυτή αφ’ ενός αφορά στο κλίμα που επικρατεί στην Υπηρεσία Καθαριότητας και το οποίο, κατά το Σωματείο, χαρακτηρίζεται από έλλειψη αξιοκρατίας και ισότητας στη μεταχείριση των εργαζομένων, ενώ αναφέρθηκαν περιστατικά υποτιμητικής και ανοίκειας τουλάχιστον συμπεριφοράς προς εργαζομένους.
Αφ’ ετέρου ο κ. Τσοπανίδης ενημερώθηκε πως το Δ.Σ. των εργαζομένων έχει γνωστοποιήσει στο Δήμαρχο Ηρακλή Γκότση εγγράφως αναφορά για υπηρεσιακό θέμα εργαζομένου, σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω εργαζόμενος έχει τοποθετηθεί από τη Δημοτική Αρχή σε θέση ευθύνης χωρίς να διαθέτει τα αντίστοιχα προσόντα και τόσο εξαιτίας τούτου, όσο και κάνοντας χρήση άλλων διατάξεων στις οποίες κατά την αναφορά δεν δικαιούται να υπαχθεί, εισπράττει χρήματα, που, κατά την αναφορά των εργαζομένων, δεν δικαιούται (επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, χρήματα για νυχτερινή και υπερωριακή απασχόληση), ενώ επίσης καταγράφεται στην αναφορά ως προκλητική απέναντι στο κοινό αίσθημα η αναγνώριση μισθολογικών κλιμακίων το έτος 2012 στον εν λόγω εργαζόμενο για περίοδο που χρονικά ανάγεται 14 χρόνια πριν.
Από τη συνάντηση προκύπτουν τα ακόλουθα:
1. Είναι φανερό ότι η Δημοτική Αρχή έχει αποτύχει και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Η διοίκηση στον τομέα αυτό πρέπει να ασκείται με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της αξιοκρατίας. Οι όποιες προστριβές μεταξύ εργαζομένων ανακύπτουν δεν μπορούν να λύνονται ούτε με τρόπο που μπορεί να προσβάλλει την τιμή και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, ούτε με πειθαρχικές ποινές που συμπίπτουν μάλιστα χρονικά με αναφορές του εν λόγω εργαζομένου για δυσλειτουργίες στην Υπηρεσία.
2. Οι αναφορές και καταγγελίες που γίνονται από το Δ.Σ. των εργαζομένων δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες από το Δήμαρχο. Αν τα αποδεικτικά στοιχεία θεμελιώνουν τις καταγγελίες των εργαζομένων και υποστηρίζουν ουσιαστικά τη βασιμότητά τους, τότε ο Δήμαρχος, όχι μόνο δεν πρέπει να τις αγνοεί, αλλά οφείλει να παρέμβει και να διορθώσει ό,τι του καταγγέλλεται. Αν θεωρεί ότι είναι αστήρικτες, τότε πάλι δεν πρέπει να σιωπά, αλλά θα πρέπει να τις αντικρούσει με στοιχεία και αποδείξεις. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει.

Η διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όχι ζητούμενη. Τα θέματα που ανακύπτουν και καταγγέλλονται δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με σιωπή ή με - συμπτωματική ή μη - επιβολή ποινών, αλλά με ξεκάθαρες στοιχειοθετημένες απαντήσεις. Αυτό  δεν είναι ζήτημα μόνο της εικόνας της πόλης, αλλά είναι ζήτημα ουσίας, είναι ζήτημα για το αν αντιλαμβάνεται ορθά ή όχι η δημοτική αρχή τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ασκείται η διοίκηση και αυτός είναι με δικαιοσύνη και αξιοκρατία προς τους εργαζομένους και με σεβασμό  στον πολίτη και το δημόσιο χρήμα.     



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου