Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Εργαζόμενοι στην Καθαριότητα: Οι χειρισμοί, η κατάληξη, τα συμπεράσματα



Εργαζόμενοι στην Καθαριότητα: Οι χειρισμοί, η κατάληξη, τα συμπεράσματα
Πριν από δέκα ημέρες ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή δήλωναν ότι είναι υποχρεωμένοι να μη δεχθούν στην εργασία τους μετά τις 31 Οκτωβρίου 2013 δώδεκα εργαζομένους στη διεύθυνση καθαριότητας. Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν ήδη στα χέρια τους απόφαση δικαστηρίου (ασφαλιστικών μέτρων) η οποία τους δικαίωνε και υποχρέωνε το Δήμο να δέχεται την εργασία τους. Η απόφαση αυτή μάλιστα εκδόθηκε μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου που περιορίζει τα χρονικά όρια ισχύος των προσωρινών διαταγών και των ασφαλιστικών μέτρων στις εργατικές διαφορές και εξ αυτού ιδίως του λόγου βάσιμα οι δώδεκα εργαζόμενοι αμφισβητούν την υπαγωγή τους στις συγκεκριμένες διατάξεις και διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να κριθεί η υπόθεσή τους στην ουσία από τα αρμόδια δικαστήρια, χωρίς εν τω μεταξύ να βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη στο δρόμο.
Ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή δήλωναν προς όλες τις κατευθύνσεις τόσο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο που τηρούνται δημόσια τα πρακτικά, όσο και εκτός, με δηλώσεις τους, ότι δεν έχουν άλλο δρόμο και ότι υποχρεούνται να δείξουν την πόρτα της εξόδου στους εργαζομένους. Μάλιστα με εισήγηση της παράταξης της Ενότητας, πρόταση την οποία υπερψήφισε τόσο η παράταξη με το νέο όνομα «Δημιουργία –Αλληλεγγύη» (ή με το παλιό «Νέα Ιωνία – Νέα Άποψη»), όσο και η παράταξη «Ιωνία 21ος Αιώνας», το Δημοτικό Συμβούλιο «αποφάσισε» στην ουσία ότι ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να υποδείξει στους εργαζομένους να εξαντλήσουν κάθε νόμιμο μέσο.
Σήμερα και ενώ έχουν περάσει δέκα ημέρες, δέκα ημέρες παλινωδιών από τη Δημοτική αρχή και το Δήμαρχο, δέκα ημέρες που οι κάθε λογής υποστηρικτές της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου δήλωναν σε κάθε τόνο το αναπόφευκτο της παύσης της εργασίας των 12 εργαζομένων στην καθαριότητα, χάριν της τήρησης της με τη δική τους ερμηνεία «νομιμότητας» και χωρίς αυθεντική κρίση του αρμόδιου δικαστηρίου, επιτέλους βρέθηκε λύση και ο Δήμαρχος δέχεται στην εργασία τους 12 εργαζόμενους. Τι άλλαξε;
Φυσικά δεν άλλαξε σε αυτές τις 10 ημέρες ο νόμος που η Δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος επικαλούνταν πριν και θεωρούσαν ότι σε αυτόν υπάγονταν οι δώδεκα εργαζόμενοι προκειμένου να αιτιολογήσουν τη βεβιασμένη κίνησή τους να παύσουν τους εργαζόμενους από την εργασία τους.
Αυτό που έγινε ήταν ότι οι δέκα μέρες αυτές, ήταν δέκα μέρες αγώνα των εργαζομένων και των συναδέλφων τους για την υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων τους, ενός αγώνα που ποτέ δεν είναι μάταιος και άκαιρος, αλλά πάντοτε είναι αναγκαίος και επίκαιρος.
Στην προκειμένη περίπτωση ο αγώνας αυτός «βοήθησε» το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να υπαναχωρήσουν από την αρχική, ηθελημένα ή μη άκαμπτη στάση τους και να βρουν διοικητική λύση στο ζήτημα που τόσο άκομψα δημιούργησαν, λύση προκειμένου το αρμόδιο δικαστήριο και όχι η αναρμόδια δημοτική αρχή ή ο Δήμαρχος, να ερμηνεύσει αν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπάγονται στη συγκεκριμένη νομική ρύθμιση και να μη βρεθούν εν τω μεταξύ οι εργαζόμενοι στο δρόμο, οι οποίοι με «κερδισμένη» ήδη δικαστική απόφαση (ασφαλιστικών μέτρων) εργάζονται.
Όσον αφορά στην παράταξή μας και εμένα προσωπικά είμαι ικανοποιημένος αν με τη στάση μας βοηθήσαμε, έστω και στο ελάχιστο, προκειμένου να μη βρεθούν στο δρόμο οι δώδεκα εργαζόμενοι και οδηγηθούν στην ανεργία και την ανέχεια που πλήττουν την κοινωνία μας σήμερα και προκειμένου να λειτουργήσουν οι θεσμοί όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και η Δημοκρατία. Διοίκηση ασκεί μεν ο Δήμαρχος, δικαιοσύνη όμως αποδίδουν τα δικαστήρια. Εύχομαι στους εργαζόμενους ναι δικαιωθούν στο δικαστήριο και να έχουν τη θετική απόφαση, που πιστεύω πως δικαιούνται.
Και από αυτό το θέμα όμως, φάνηκε άλλη μια φορά η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη διοίκηση των δημοτικών πραγμάτων στην πόλη μας ο Δήμαρχος και η δημοτική του αρχή: Χωρίς πρόγραμμα και σχέδιο δράσης, με ανεξήγητες βιασύνες και επιλεκτικές άστοχες κινήσεις, με αντικρουόμενα κίνητρα και χειρισμούς παλινωδιών. Η ανάλγητη πολιτική που ασκείται στο επίπεδο της Κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι πάντα η δικαιολογία ή το άλλοθι για τον κύριο Γκότση για τις ανεπάρκειες της δημοτικής του αρχής. Σ’ αυτό δεν θα τον βοηθήσει για πολύ πλέον η ανυπαρξία της μείζονος αντιπολίτευσης, που αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμα και σε αυτό το ρόλο της ως αντιπολίτευση και λέει «ναι σε όλα» εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο λόγω των δικών της ανεπαρκειών, όσο κυρίως εξαιτίας των ισχυρών της δεσμών και συνεπώς εξαρτήσεων από την Κεντρική Εξουσία.
Δυστυχώς για όλους αυτούς, ευτυχώς για το λαό της Νέας Ιωνίας, οι δημοτικές εκλογές του Mαϊου του 2014 πλησιάζουν…

Γιώργος Τσοπανίδης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΕΛΠΙΔΑ για τη Νέα Ιωνία»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου