Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Πρωτομαγιά


Νέα Ιωνία, 1/5/2013

Η Πρωτομαγιά δεν είναι τα στεφάνια από τα λουλούδια στις πόρτες των σπιτιών.

Η 1η του Μάη είναι ο αγώνας των εργατών του 1886 στο Σικάγο για το οκτάωρο και καλύτερους όρους εργασίας. 1η του Μάη είναι η αιματοβαμμένη εξέγερση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Η Πρωτομαγιά είναι η μαύρη παιδική εργασία στις σύγχρονες οικονομίες υπό «ανάπτυξη» για τη μαζική παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων προς κατανάλωση από τον πλούσιο (ως πότε;) δυτικό κόσμο. Πρωτομαγιά είναι η Μανωλάδα του 2013, Πρωτομαγιά είναι το 27,2% ανεργία στη σημερινή Ελλάδα και το 26,7% στη σημερινή Ισπανία.

Η Πρωτομαγιά είναι τα εργοστάσια της Κλωστοϋφαντουργίας και της Ταπητουργίας στη Νέα Ιωνία του Μεσοπολέμου, που μεγαλούργησαν και γνώρισαν απαράμιλλη ακμή, όχι τόσο χάριν του επιχειρηματικού δαιμονίου των ιδιοκτητών τους, αλλά κυρίως χάρη στον ιδρώτα και το μόχθο των εργατριών και των εργατών τους, που μέρα νύχτα δώριζαν το μόχθο τους για ένα κοπιαστικό μισθό.

Πρωτομαγιά είναι ο Ιωνιώτης Στέλιος Καζαντζίδης που τραγουδούσε για τον πόνο του εργάτη στην ξενιτιά, Πρωτομαγιά είναι η ξενιτιά, που και σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται, χωρίς καν να υπάρχει ένας Καζαντζίδης να την τραγουδήσει.

Πρωτομαγιά είναι οι σύγχρονες μορφές ελαστικής και υποαμειβόμενης εργασίας από εργαζόμενους που είτε πρόκειται για το 1886 είτε για το 2013 παράγουν πλούτο χωρίς να τον καρπώνονται. Πρωτομαγιά είναι τα χρέη προς τις τράπεζες που μας πνίγουν, 1η Μάη είναι τα όνειρα τα δικά σου και του διπλανού σου, που κάθε μέρα αγωνιάτε για την επόμενη, που ζούμε κι αρκετές φορές πεθαίνουμε με την απειλή της ανεργίας και της ανέχειας. Πρωτομαγιά είναι η ιστορικά επαναλαμβανόμενη διάψευση των οραμάτων μας, η οποία με πρόβλεψη στατιστικής ακρίβειας θα επαναληφθεί όσο επενδύουμε σε άνωθεν λύσεις και σωτήρες.

Πρωτομαγιά είναι η προδοσία από ανταλλακτήρια οραμάτων με σύγχρονους εφιάλτες και από εκποιήσεις μαζικών προσδοκιών αντί προσωπικών σταδιοδρομιών. 1η Μάη είναι τα ανεκπλήρωτα όνειρα για μια καλύτερη ζωή, το παιδί που δεν σπούδασε, ο αδελφός που μεταναστεύει στη Γερμανία ή το Κατάρ, ο γονιός που δεν κατάφερε να δει το παιδί του όπως θέλει και τον τόπο του να προοδεύει.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η Πρωτομαγιά δεν είναι απλώς η πρώτη μέρα του τελευταίου μήνα της άνοιξης.     

Για την «Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία»
Ο επικεφαλής

Γιώργος Τσοπανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου