Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Το κείμενο διαλόγου με τους πολίτες της Αλσούπολης : Βασικές κατευθύνσεις και προτάσεις για το Παναιτώλιο και την Αλσούπολη







Κείμενο διαλόγου με τους πολίτες της Αλσούπολης


Η «ΕΛΠΙΔΑ για τη Νέα ΙωνίαΚοινωνική Πλειοψηφία» είναι μια ανεξάρτητη δημοτική κίνηση, μια παράταξη από ενεργούς πολίτες της Νέας Ιωνίας, μακριά από κομματικές εξαρτήσεις, που ιδρύθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Η παράταξή μας πιστεύει ότι είναι ανάγκη, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του Δήμου, να γίνουν πράξη πολιτικές που θα στοχεύουν στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να καλυτερεύσει και η ποιότητα της ζωής των ίδιων των πολιτών της Νέας Ιωνίας στην καθημερινότητά τους.

Στα πλαίσια αυτά επισημαίνουμε την ανάγκη για ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους και πράσινο, που τόσο λείπει από την πόλη μας. Προτείνουμε και στοχεύουμε να δημιουργηθούν σε κάθε συνοικία, εστίες ζωής, δηλαδή συγκεκριμένοι ελεύθεροι χώροι που οι πολίτες θα περνούν τον όποιο ελεύθερο χρόνο τους, ευχάριστα, ποιοτικά και δημιουργικά.


Η Αλσούπολη, την οποία επισκεπτόμαστε σήμερα, είναι συγκριτικά με τις υπόλοιπες συνοικίες της Νέα Ιωνία σε αρκετά καλύτερη μοίρα από άποψη δόμησης και αστικού οικιστικού περιβάλλοντος. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει και η συνοικία αυτή να παρουσιάζει περισσότερο από εμφανή τα σημάδια της παραμέλησης.

Ειδικά για το Παναιτώλιο, που διαθέτει τα απαραίτητα στοιχεία και την κατάλληλη υποδομή ώστε να μπορεί να αποτελέσει την εστία ζωής της συνοικίας της Αλσούπολης, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

  • Η φύλαξη του χώρου είναι από ανεπαρκής έως ανύπαρκτη. Ως αποτέλεσμα έχουμε την πρόσφατη καταστροφή στα κολωνάκια, τη φθορά με αναγραφή συνθημάτων πάνω στο κτήριο του Παναιτωλίου κλπ. Θεωρούμε τη φύλαξη απαραίτητη, τόσο γιατί στο χώρο συγκεντρώνονται παιδιά, όσο και για το σκοπό διαφύλαξης της περιουσίας των πολιτών της Νέας Ιωνίας.  Προτείνουμε συνδυασμό φύλαξης του χώρου με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό και με κατάλληλο σύστημα ασφαλείας.  
  • Πολλά προβλήματα παρουσιάζονται στην καθαριότητα και στην περιποίηση του πράσινου. Οι πολίτες της Νέας Ιωνίας αξίζουν να έχουν επαρκείς υπηρεσίες καθαρισμού και περιποίησης του πράσινου του χώρου, το οποίο πρέπει να φροντίζεται επαρκώς από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, με συνεχή και τακτική παρακολούθηση και μεταξύ άλλων και με τη σωστή λειτουργία του συστήματος αυτόματου ποτίσματος.
  • Εκτός από τα παραπάνω,  για να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο το Παναιτώλιο ως εστία ζωής της συνοικίας της Αλσούπολης, προτείνουμε τη διαμόρφωση τμήματος του εξωτερικού χώρου με ήπιες φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις και υλικά (π.χ. ξύλο), ώστε κοντά στον ήδη διαμορφωμένο χώρο της παιδικής χαράς να διαμορφωθεί λειτουργικός χώρος για τους γονείς, όπου θα μπορούν να αναπαύονται περνώντας ευχάριστα, να υπάρχει σύνδεση wi-fi στο internet με ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κλπ.. Προτείνουμε τη δημιουργία εκπαιδευτικής γωνιάς με αντικείμενο περιβαλλοντικής επιμόρφωσης και δράσης, που θα απευθύνονται  σε παιδιά και ενήλικες. Μεταξύ άλλων προτείνουμε  τη διάθεση και χρήση ακόμη και οργάνων γυμναστικής για ανοιχτούς χώρους, ώστε να ενθαρρυνθεί η ελεύθερη, ανέξοδη και προσβάσιμη στον κάθε πολίτη άθληση.

  • Γενικότερα για την Αλσούπολη  δίνουμε προτεραιότητα και προστασία στον πεζό και αφήνουμε τα πεζοδρόμια ελεύθερα για τους πεζούςμε σεβασμό στο συμπολίτη μας, στους γονείς με τα παιδιά, στους ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Τασσόμαστε υπέρ της αμεσότερης δυνατής δημιουργίας ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή των Ανθρακωρυχείωνενθαρρύνουμε τη χρήση του ποδηλάτου, αλλά και των μαζικών μέσων μεταφοράς και υποστηρίζουμε μία λειτουργικότερη δημοτική συγκοινωνία για την αρτιότερη σύνδεση της Αλσούπολης με το κέντρο της Νέας Ιωνίας.
    Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναδιαμορφωθεί και να γίνει ένα αξιοπρεπής λειτουργικός χώρος το πάρκο των οδών Ρούμελης και Ρόδων κοντά στην Εκκλησία της Μεταμόρφωσης Σωτήρος που σήμερα έχει εγκαταλειφθεί.
    Τέλος στο πλαίσιο της ανάδειξης των ιστορικών και πολιτιστικών μνημείων της περιοχής υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται η ανάδειξη και των στηλών του Αδριανείου Υδραγωγείου και του περιβάλλοντος χώρου, με την αναγκαία υλικοτεχνική φροντίδα, αλλά και με τη θεσμοθέτηση εκπαιδευτικών και λοιπών πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με τα σχολεία και τα σωματεία της πόλης μας.

                                                                                      Νέα Ιωνία, 25/5/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου