Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Προϋπολογισμός Δήμου Νέας Ιωνίας 2013: Αστοχίες και λανθασμένες προτεραιότητες








Νέα Ιωνία, 30 Ιανουαρίου 2013

Ψηφίστηκε την περασμένη  Δευτέρα 28 Ιανουαρίου ο Προϋπολογισμός του Δήμου της Νέας Ιωνίας από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας.
Οι αδιαμφισβήτητες αλήθειες της γενικής οικονομικής κρίσης και της ανάγκης ο προϋπολογισμός να ακολουθεί τα γενικά λογιστικά μοτίβα δικαιολογούν σε ένα βαθμό το ότι πρόκειται για ένα προϋπολογισμό που σε μεγάλο βαθμό είναι «σφιχτός» και άνευρος, χωρίς να δίνει κατά κανόνα ιδιαίτερα στίγματα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί προς όφελος των απλών πολιτών της Νέας Ιωνίας.
Αυτά που δεν δικαιολογούνται όμως είναι αφ’ ενός μεν μια διαπιστωμένη ελλιπής προετοιμασία από πλευράς της δημοτικής αρχής που ήταν φανερή και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά το κυριότερο: Στις περιπτώσεις  που θα έπρεπε να επιλέξει και να επιτύχει η δημοτική αρχή να κατευθύνει τις δαπάνες της κατά προτεραιότητα διαπιστώθηκαν όχι λίγες αστοχίες, οι οποίες δείχνουν το πρόβλημα της δημοτικής αρχής να αντιστοιχηθεί με το αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας των πολιτών της Νέας Ιωνίας για ουσιαστική συνδρομή στις ενεργές ομάδες πολιτών, για τη μέγιστη δυνατή υποβοήθηση του κοινωνικού ρόλου της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών δομών της και για το μέγιστο δυνατό περιορισμό των ελάχιστα ωφέλιμων προς τους πολίτες δαπανών (δαπάνες προβολής  κλπ).
Έτσι ο προϋπολογισμός προβλέπει για όλο το 2013 επιχορηγήσεις σε όλα τα αθλητικά σωματεία της πόλης μας ύψους 6.000 ευρώ και σε όλα τα πολιτιστικά σωματεία της πόλης μας επιχορήγηση ύψους 3.000 ευρώ, τη στιγμή που η πρόβλεψη για τις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας προϋπολογίζεται σε 9.000 ευρώ (δηλαδή συνολικά όσα προϋπολογίζεται να λάβουν όλα τα σωματεία της πόλης μας και αθλητικά και πολιτιστικά μαζί για όλο το 2013, ως αναγνώριση του έργου τους και ως συνδρομή σε αυτό, τη στιγμή που δεν θεωρούμε πως κάποιος αμφισβητεί τη σημασία τους και τη χρησιμότητά τους για την πόλη μας και τους πολίτες της), ενώ ταυτόχρονα σε μία κατ’ ουσία προεκλογική χρονιά προβλέπονται 7.000 ευρώ ως έξοδα προβολής των δραστηριοτήτων του Δήμου και 10.000 ως λοιπές δαπάνες δημοσίων σχέσεων. Καλώς ζητούμε την ενεργοποίηση των πολιτών, τη δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή των σωματείων και των μεμονωμένων πολιτών σε εθελοντικές δράσεις, αλλά ας μην τους αδικούν τόσο πολύ, έχοντας ως προτεραιότητα έναντι της ενίσχυσης αυτών, τις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και την προβολή των δραστηριοτήτων του Δήμου και τις εν γένει δημόσιες σχέσεις… Οι προτεραιότητες που η Δημοτική αρχή έτσι φαίνεται ότι θέτει είναι λανθασμένες και δείχνουν σημαντική υποτίμηση της προσφοράς των ενεργών πολιτών και των σωματείων που αποτελούν χρήσιμες ομάδες κοινωνικής ενεργοποίησης στην πόλη μας, σε μια περίοδο που είναι τόσο αναγκαία αυτή η ενεργοποίηση, ιδίως για σκοπούς κοινωνικής αλληλεγγύης. Ας μην το ξεχνάμε …
Επίσης δεν μπορεί κάποιος να μην παρατηρήσει τη μείωση κατά 10% περίπου στην επιχορήγηση που προβλέπεται για το ΚΕΒΡΕΦΟ (βρεφονηπιακοί σταθμοί), που επιτελεί ιδιαίτερα αναγκαίο και χρήσιμο κοινωνικό ρόλο σήμερα σε καιρό κρίσης, τη στιγμή που επιτυγχάνεται να εγγραφεί σε άλλο νομικό πρόσωπο του δήμου υπερδιπλάσιο κονδύλι σε σχέση με πέρυσι. Το νομικό αυτό πρόσωπο έχει μεν αξιολογότατο έργο, αλλά σαφώς όχι σπουδαιότερη κοινωνική ανάγκη να ικανοποιήσει, όταν πολλές οικογένειες στη Νέα Ιωνία μένουν χωρίς κάλυψη από βρεφονηπιακό σταθμό. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.
Ρίχνοντας τέλος κάποιος μια ματιά στο τεχνικό πρόγραμμα διαπιστώνει πως ενώ η δημοτική αρχή βρίσκεται ήδη στον τρίτο χρόνο διοίκησης δεν έχει ακόμα καταφέρει να βρει χρηματοδότηση για το υπόγειο πάρκιν στο Ο.Τ. 150. Στα θετικά καταγράφονται οι προβλέψεις ουσιαστικών κονδυλίων στην υπηρεσία πρασίνου για να προχωρήσουν οι διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων στις περιπτώσεις απαλλοτριώσεων οικοπέδων, κοινοχρήστων χώρων κλπ, παρ’ ότι τα κονδύλια για άλλες, νέες απαλλοτριώσεις είναι όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό, στην ουσία μηδενικά.
Δυστυχώς, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η «μείζων» αντιπολίτευση αντί να  αναδείξει τέτοια ζητήματα πολιτικών προτεραιοτήτων που πρέπει να έχει η δημοτική αρχή στα πλαίσια μιας ουσιαστικής άσκησης αυτοδιοίκησης προς όφελος της κοινωνίας, αναλώθηκε σε διορθώσεις καθηγητικού τύπου για τους αριθμούς των κωδικών…

Γιώργος Τσοπανίδης

Επικεφαλής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου